Co vše potřebujete pro dokonalý spánek ?

Co vše potřebujete pro dokonalý spánek ?

Čistý pokoj je pohodlný pokoj

Už jste se někdy probudili po dlouhém spánku a cítili se unavení a ospalí? Pokud ano, jistě víte, jak frustrující a náročná tato zkušenost může být.

Pravdou je, že nezáleží na tom, kolik hodin spíte, ale to, co je opravdu důležité, je kvalita spánku. Dobrý spánek je totiž nezbytný pro správný začátek dne a pro to, abyste mohli čelit všem každodenním úkolům. Když se probudíte dobře odpočatí, získáte nejen více energie, ale také si zlepšíte náladu a imunitní systém a prospějete svému celkovému pocitu pohody.

Závan čerstvého vzduchu

To, že máte zavřené oči, neznamená, že se o to nemusíte starat: vzduch v místnosti hraje významnou roli v tom, jak dobře spíte. Kyslík slouží jako zdroj paliva pro vaše tělo a dodává vám energii potřebnou pro základní funkce. Udržování čistého vzduchu je proto prioritou číslo jedna, pokud se chcete ráno probudit s dobrým pocitem. Jak toho můžete dosáhnout? V první řadě byste měli dostatečně často ložnici uklízet, abyste se zbavili veškerého prachu a nečistot. Někteří také doporučují před spaním otevřít okno, ale to může mít ve skutečnosti opačný účinek, protože se do místnosti dostane znečištění a škodliviny zvenčí. 

Využijte prostor navíc

Abyste se dobře vyspali, měli byste jít spát s čistou myslí. To také znamená vyčistit prostředí, ve kterém spíte. Vidět kolem sebe při usínání špínu nebo nepořádek může vyvolat úzkost a stres ze všech prací, které zůstávají nedokončené, což zhoršuje kvalitu vašeho spánku. Nezapomeňte se tedy v ložnici zbavit všech nepotřebných věcí, obnošené oblečení uložte do skříně nebo koše na prádlo a před spaním si vždy ukliďte pokoj.

Když už ate rozhodnete investovat do své ložnice, začínáte zpravidla u postele a matrace, ty jsou bezpochyby základem kvalitního spánku. Pak přichází na řadu správná volba přikrývky a polštáře, ani bez těch se do růžova nevyspíte. Jenže ani tady cesta za opravdu kvalitním spánkem nekončí. Aby bylo všechno dokonalé, potřebujete i perfektní ložní prádlo, tedy vaše vysněné povlečení.

Odolnost ložního povlečení určuje jeho hustota

Jednou z věcí, které nás budou zajímat u ložního povlečení, je dostava tkaniny. Zjednodušeně řečeno nám říká, jak hustá a tedy odolná daná látka je. Čím vyšší je číslo dostavy, tím déle nám povlečení vydrží.

Jemnější tkaniny je potřeba prát v šetrném programu. Normálně povlečení pereme nejméně na 40 °C, abychom ho dostatečně vyčistili a zbavili bakterií.

Aby se v povlečení neusazoval prach a mikrobi, musíme ho také pravidelně měnit. Někteří lidé ho ovšem na posteli nechávají i déle než měsíc, což je velmi nepraktické a může být i zdraví škodlivé.

Bavlna je prověřená klasika

Základním materiálem pro výrobu ložního prádla je bavlna. Bavlna je prodyšná, pružná a příjemná pro pokožku. Ocení ji lidé s kožními nemocemi a ekzémy. Bavlna je taky dobře odolná a skvěle saje.

Bavlněné povlečení se hodí do každého ročního období. Navíc nám tolik neprovětrá peněženky, takže si můžeme dovolit nakoupit vícero kusů. Jeho nevýhodou je vysoká mačkavost. Musíme ho proto žehlit, případně i škrobit.

Ložní povlečení do pohádkové zimy

Kdo se rád zahrabe do teplé a měkké postele, může vsadit na flanelové povlečeníFlanel se vyrábí z hustě tkané bavlny s vysokou gramáží. Díky své hustotě je tkanina více chráněná proti roztočům.

Satén je značkou chladivého luxusu

Na popularitě nabírá saténové povlečení, která je neobyčejně jemné a příjemné. Spaní v saténu bude opravdovým potěšení, obzvláště v letních měsících. Satén je totiž chladivý, ale v zimě dokáže rychle zahřát.

Saténové povlečení patří k luxusnějším kouskům, především pokud jde o bavlněný satén. Na trhu jsou také k dostání levnější polyesterové verze. Ty ovšem nemusejí mít tak dobré vlastnosti jako přírodní satén, snadno se ničí a více se mačkají.

V jakém ložním povlečení nejraději usínáte vy?

Publikováno v: Ložní prádlo/spanek

Zanechat komentář