Jak často prát ložní prádlo? Postel neslouží jen ke spaní

Postel neslouží jen ke spaní. Kdekdo v ní tráví spoustu času. Čte si, mazlí se s partnerem, drbe zvířecího miláčka. Některé statistiky dokonce uvádějí, že pokud je v ložnici televize, tak v posteli průměrný člověk stráví 50 hodin týdně. Jak se tohle odráží na hygieně ložního prádla? Dost výrazně!

Ačkoli každý miluje vůni čerstvě vypraveného povlečení, lze tvrdit, že ložnímu prádlu se obecně nevěnujte tolik pozornosti, kolik by si zasloužilo. Všechno to stahování, praní, sušení, žehlení a povlékání není na každého. Proto se za nejběžnější frekvenci výměny považují každé dva týdny. Měníte-li ložní prádlo častěji, děláte jedině dobře. Oněch zmiňovaných 14 dní je totiž podle hygieniků pořádný risk, který vážně ohrožuje vaše zdraví.

Jen vy, on a miliony zárodků

Anglická hygienička Lisa Ackerley říká, že lidské a zvířecí tělo nese různé bakterie a mikroorganismy, které přenášíme do naší postele, když do ní každou noc uléháme. Ne, všechny tyto bakterie nejsou škodlivé, ale mohou se nahromadit a rozmnožovat. V pozdější fázi tedy problém stejně představují. Chcete znát konkrétní jména nezvaných návštěvníků? Tady jsou.

Staphylococcus aureus: Tato nebezpečná bakterie se množí v našich postelích a způsobuje infekce močových cest, plic a kůže.

Candida albicans: Má ráda nepraná prostěradla a přispívá ke vzniku a rozvoji různých infekcí genitálií a pokožky. A co seznam nemocí? Radost mít nebudete.

Akné

Déle neprané ložní prádlo může být příčinou vzniku akné, je totiž živnou půdou pro bakterie. Pokud na něj trpíte, musíte měnit své povlečení každých pár dní, abyste snížili expozici bakterií.

Nachlazení a chřipka

Pokud často trpíte nachlazením a chřipkou, pravděpodobně si často neměníte lůžkoviny. Maximálně jeden týden. To by pro vás měla být nejdelší časová hranice. Jedině tak zabráníte šíření infekce.

Alergie

Roztoči prachu nemusejí být zodpovědní za žádnou nemoc, nicméně problém nastává v případě, že jste na ně alergičtí. Chcete-li udržet své zdraví pod kontrolou, musíte dvakrát týdně vyměnit pyžamo a před spaním se osprchovat. Pokud večerní očistu nestihnete, důkladně si umyjte obličej a ruce. Nikdy v posteli nejezte, a pokud dovolíte, aby s vámi lůžko sdílelo vaše zvíře, přinejmenším ho zakryjte přikrývkou nebo přehozem. Každé dva nebo tři týdny vyluxujte nebo setřete prostor pod postelí a vždy udržujte pokoj čistý. Děláte to?

Jak správně prát a pečovat o ložní prádlo?

Postel je jedno z nejšpinavějších míst v domácnosti. Hromadí se v ní prach, vlasy a hlavně odumřelé kožní buňky, kterých tělo denně odloučí až několik milionů. Odumřelé buňky milují roztoči, a právě díky tomu je naše postel jejich královstvím. Jejich výkaly jsou pak příčinou vzniku ekzémů, alergií nebo astmatu. Aby byl váš spánek skutečně zdravý, je potřeba pravidelně měnit povlečení.
Jak často měnit povlečení?
Ideální je převlékat postel jednou za týden, maximálně za dva. Pokud máte doma alergika nebo nemocného člověka, měla by pro vás být výměna povlečení samozřejmostí zhruba 2×–3× týdně. Pokud se ve spánku hodně potíte, počítejte s výměnou povlečení také několikrát do týdne. Roztoči si totiž libují ve vlhkém prostředí, a tak jim váš pot nesmírně svědčí. Nezáleží, zda máte obyčejné, nebo luxusní povlečení. Pro všechna platí stejná pravidla. 
Publikováno v: Ložní prádlo/spanek

Zanechat komentář