Vše co potřebujete vědět o Ložním prádle!

Kvalita spánku nezávisí jen na dobré posteli, matraci nebo roštu, ale i povlečení.

Jak často měníte ložní prádlo? Tohle byste měli vědět

Také milujete ten pocit, když si první noc lehnete do čerstvě převlečeného a nebesky voňavého povlečení? Aby ne! Kéž by ten zážitek vydržel až do další výměny. Ale moment, po jaké době by se mělo povlečení měnit? A jak často převlékáte postel vy?

Jak často měníme ložní prádlo?

To zajímalo i americkou firmu Coyuchi, která vyrábí mimo jiné i ložní prádlo, a tak se zeptala 1 000 Američanů. Výsledky byly víc než zajímavé. Až zarážející.

Co zjistili?

Například to, že…

  • ženy jsou v tomto ohledu čistotnější než muži, protože mění ložní prádlo častěji. Nicméně průzkum už nezmiňuje to, jestli muži žijí ve společné domácnosti se ženami, které povlečení mění za ně.
  • 41 % žen pere ložní prádlo jedenkrát týdně a totéž řeklo 33 % mužů.
  • 44 % dotázaných pere povlečení dvakrát do měsíce.
  • 11 % dotázaných pere povlečení jedenkrát za čtvrt roku.
  • 5 % dotázaných pere povlečení jen dvakrát do roka.

A co prostěradlo? To se musí měnit také?

Výzkum však také zjistil, že prostěradlo Američané už tolik neřeší. Nemění jej totiž tak často, jako povlečení polštářů a přikrývek. Neuvěřitelných 38 % z nich pere prostěradlo jedenkrát ročně, 30 % každých pár let a 14 % prostěradlo nemění vůbec.

V rámci výzkumu byla zjišťována rovněž intenzita praní ručníků. Celkem 74 % žen odpovědělo, že mění ručníky jedenkrát týdně, stejně tak 65 % mužů.

Jak je to tedy správně?

To samozřejmě záleží na mnoha okolnostech. Například na sezóně – je léto nebo zima? Kolik vám je let? Nejste nemocní? Potíte se během spánku hodně? Nejste alergičtí? Sdílíte své lože s domácím mazlíčkem?

Těmto okolnostem byste totiž měli výměnu ložního prádla přizpůsobit. Pokud vás nic netrápí, převlékat byste jej měli alespoň každých 14 dnů, nejlépe však 1x týdně.

Trápí-li vás nemoc, alergie na roztoče anebo astma, bylo by vhodné měnit povlečení každé tři dny.

Na co se mýt, když si nebudeme převlékat postel?

Přestože do postele chodíme dokonale vymydlení a voňaví, nachází se v naší posteli ekosystém bakterií a odumřelých buněk, jejichž existenci si často vůbec nepřipouštíme.

Pokud bychom tedy večerní hygieně věnovali maximum, bylo by hodně kontraproduktivní lehnout si do měsíc nepřevlečené postele, nemyslíte?

Důležité je rovněž čistění samotných polštářů a peřin. V dlouho nepraném polštáři se totiž mohou nacházet stovky tisíc bakterií, které jsou sice ve většině případů neškodné, ale už jen ta představa je děsivá! 

Publikováno v: Ložní prádlo/spanek

Zanechat komentář