Letní deprese: čeho bychom se měli vyvarovat?

Většina z nás si deprese spojuje s podzimním sychravým počasím, kdy se projevují úzkostné stavy a chmurné myšlenky. Ovšem ani v létě nejsme uchráněni od negativních myšlenek. Nejčastější důvod pro jejich vznik jsou dlouhotrvající horka.

Podle vědců z Georgetown University School Medicine se letní deprese neobjevuje tak často (tvoří jen asi desetinu případů sezónních deprese). Přesto nemůžeme podceňovat její následky a stále se jedná o psychickou nemoc. Podle odborníků jsou jednou z příčin vysoké letní teploty, které v dlouhodobém působení vyčerpávají lidský organismus. Pokud k tomu přičteme působení dalších stresových situací, problémy doma či v práci, může se projevit zmiňovaná psychická nemoc.

 

Existuje několik rad, jak předcházet psychickým problémům.

Mějte kolem sebe dostatek lidí, kteří vás mají rádi

Již od jara si více všímáme zamilovaných párů, držící se za ruce a vyznávající si lásku téměř všude. Pro některé to může úsměvné, jiní to vnímají o dost citlivěji. Pokud sami partnera či partnerku nemají, pak tyto projevy náklonosti u ostatních můžou vyvolávat depresivní myšlenky. Pokud tedy prozatím nemáte na léto nikoho do páru, pak se obklopte rodinou a přáteli.

 

Vstřebávejte co nejvíce slunečního svitu

Jakmile na jaře vykoukne sluníčko, dostáváte ihned lepší náladu? Těšíte se na rozzářené jarní dny po dlouhé zimě? Je to zcela přirozené, sluneční svit nás totiž nabíjí pozitivní energií. Díky němu tělo získává vitamín D, který má velmi pozitivní vliv na psychiku člověka. Vitamín D pomáhá vytvářet serotonin – známý jako hormon štěstí.

Letní depresí tedy mohou trpět častěji lidé, kteří celou pracovní dobu stráví zavření v kanceláři. Jestliže tedy patříte mezi tuto skupinu pracujících, pak hledejte všechny možné chvilky, které můžete strávit na sluníčku. Jděte se naobědvat do parku, cestou do práce či z práce se projděte, navrhněte porady v parku.  Nadýchejte se čerstvého vzduchu a ulevte svému mozku.

 

Dovolenou využijte k odpočinku, nikoliv k hádkám

Na dovolenou se všichni těšíme a dokážeme si ji užít na maximum. Relaxovat, načerpat energii a poznat nové lidi. Pro některé se však tento čas může stát i zkouškou jejich vztahu. Pokud v průběhu roku „zakopávají“ problémy pod postel a neřeší je ve chvíli, kdy nastanou, může se stát, že na dovolené zkrátka všechno vybouchne. Místo odpočinku pak přicházejí dny plné stresu a hádek.

Předejít tomu můžete jen jedním způsobem – a to vyříkat si vše hned, jakmile se problém vyskytne.

 

I vaši dovolenou si vybírejte podle svých možností. Nenechte se stresovat tím, jakou dovolenou si může dovolit váš soused či nadřízený. Stejně tak krásnou dovolenou můžete zažít i v České republice, i kdyby to bylo v kratších časových úsecích.

Publikováno v: Psychologie

Zanechat komentář