Jak důležité je nastavení naší mysli pro dosažení cíle?

Je skvělé, když v dnešní době neustále shonu, nadměrného vytížení a spousty hodin strávených v práci, najdeme čas pouze pro sebe. Když je náš volný čas využitý aktivně, ať už jakýmkoli druhem sportu, je to skvělé dvojnásob. Při sportovní aktivitě se v našem těle vyplavuje (mimo jiné) hormon endorfin, který způsobuje pocit štěstí, spokojenosti a dobrého pocitu, když dokončíme plánovaný trénink nebo zápas a do šatny odcházíme sice z posledních sil, ale šťastní. Dobrá nálada se nás nebude držet pouze několik minut po skončení aktivity, ale právě díky pravidelnému pohybu si ji dokážeme udržet po celý den. Budeme více energičtí, uvolnění a spokojení. Uznejte sami – nestojí pravidelné cvičení za udržení dobré, pozitivní nálady?

Pokud motivace dobré nálady a energie po celý den někomu nestojí za to, aby se sportu nebo celkově pohybu věnoval pravidelně, měl nastavený režim a řád v tréninkových dnech a snažil se díky tomu vytěžit z daného sportu maximum, pravděpodobně mu problikne hlavou otázka:

,,Kvůli čemu vlastně cvičím? Stojí mi to vynaložené úsilí a dřina za svalnaté paže?“

To jsou jedny z otázek, které jistě napadly už spoustu lidí, kteří se snaží nebo v minulosti snažili, navštěvovat posilovnu. Spousta z nich skončila ze dne na den, protože už je nebavila ta pravidelná rutina, kdy přijdou na trénink, odcvičí jako robot požadovanou partii a se stejnou náladou, se kterou přišli, zase otráveně odchází domů. Zcela upřímně, pokud by se moje tréninky měly nést v podobném duchu, dost pravděpodobně bych se cvičením dřív nebo později sekla. Potom by následovala fáze, kdy jsme vlastně skončili s naší jedinou pohybovou aktivitou, nastalo prázdné období bez pohybu a po nějakém čase nám hlavou zase začne vrtat myšlenka – co kdybychom to zkusili se cvičením znovu?

,,…v posilovně se plácám a trénink mě nebaví, protože nevím, jak a co cvičit pro svůj cíl.“

Milé dámy (i pánové), to je přesně to, o čem mluvím. Nastavit si v hlavě cíl, pro který vynaložíme veškeré úsilí, je prvním zásadním krokem, pro úspěšné dosažení našich cílů. Bez cíle se nemůžeme pustit do práce, pokud míříme neznámo kam (nebo nemáme alespoň představu), nemůžeme začít pracovat na tom, co nás k cíli dovede. Je tvým cílem např. úbytek hmotnosti? Zaměř se na silový trénink spolu s kardio aktivitou a vhodně nastavenou stravou. Tím docílíš kalorického deficitu, díky kterému se budeš zbavovat přebytečných kil. Úbytek hmotnosti byl pouze jedním z příkladů (a také jeden z nejčastějších požadavků klientů), kdy je nutné nastavit si v hlavě svůj cíl a pracovat na všech potřebných aspektem, které jsou s tímto procesem spojovány. Mimo stanovený cíl je víc, než důležité, umět si odpovědět na to PROČ – proč jsem začal cvičit, proč jsem se pustil/a do hubnutí, proč se chci stravovat zdravě, proč je dobré kardio apod. Velmi častá odpověď je totiž taková:

,,Dělám to proto, že jsem to viděl/a u té fitessky/fitnessáka na sociálních sítích.“

A jste si opravdu jistí, že ten, podle něhož se řídíte, dělá všechno správně a je pro vás dobrým zdrojem informací? Jste si jistí, že váš cíl je totožný, jako cíl influencera na IG?

Proto, abyste dokázali vydržet u sportovní aktivity, potřebujete mnohem víc, než pár videí vašeho idola ze sociálních sítích. Potřebujete svou vlastní odpověď na otázku, proč jste se rozhodli začít sportovat, co vám to přináší, jestli a jaké vidíte výsledky na svém těle, síle a fyzičce. Kdybychom se totiž měli řídit někým jiným, dělat doslova a do písmene věci (cviky, tréninky) podle něj, bude to náš cíl, za kterým si jdeme a kterého chceme dosáhnout? Nebo to bude cíl člověka, podle kterého jsme si nastavili stravu a cvičební plán? Co tím chci říct – není vůbec špatné se inspirovat. Naopak, dnešní doba nabízí nespočet možností a informací, ze kterých můžeme čerpat v náš prospěch, pokud ovšem budeme chytří a vždy si z toho vezmeme jen to, co je vhodné k dosažení našeho cíle. To, že budeme někoho tupě kopírovat a očekávat stejné výsledky nám pravděpodobně přinese jediné – zklamání a znechucení celého procesu, do kterého jsme se pustili, díky čemuž můžeme ztratit i chuť na sobě dál pracovat, když postup, který jsme do detaily okoukli zrovna nám nevyšel.

V závěru se chci vrátit k tomu podstatnému – je velmi důležité, určit si v hlavě dva důležité kroky. Prvním je stanovit si svůj cíl a druhým, nastavit mysl tak, abychom si uměli odpovědět na otázku, proč to děláme a co od celého procesu očekáváme. Jedině tak můžeme vše přizpůsobit našim individuálním potřebám a soustředit se pouze na sebe a svůj cíl. Stejně tak je důležité uvědomit si, že to celé děláme pouze pro sebe, bez ohledu na to, jestli se to zamlouvá našemu okolí. Je to naše rozhodnutí, a pokud máme chuť věnovat se ve svém volném čase právě sportu, zatímco ostatní se chtějí věnovat popíjení piva – je to každého věc. Jen člověk sám ví, co ho naplňuje a dělá šťastným. Pokud jste i vy našli takové zalíbení právě ve sportu, ať už je jeho zaměření jakékoli, věřím, že je to to nejlepší právě pro vás. Milovat celou cestu a nejen úspěch samotný, spolu ať už ve sportu či v čemkoli jiném, je návod na to, jak na své cestě vydržet. Dekuji Nicola Vachová

Publikováno v: Psychologie

Zanechat komentář