Jak zabavit děti doma, a přitom je něčemu přiučit

Zabavit děti doma může být pro někoho oříšek, zvláště nyní v době karantény, kdy se nejedná o několikadenní pobyt za zdmi z důvodu krátkých prázdnin či nachlazení. Je pochopitelné, že se děti začnou doma brzo nudit, hlavně pokud se jim z pracovních důvodů nemůžete plně věnovat. Připravili jsme si pro vás několik tipů, které zaměstnají vaše děti, a vám tak dopřejí chvíli klidu.

Je pochopitelné, že jako správný rodič nechcete nechat své děti promrhat celé dny sledováním filmů a seriálů nebo hraním her. Navíc to může některé děti začít brzo nudit. A protože teď zůstali doma žáci základních i středních škol, představíme vám několik možností, jakými se mohou vzdělávat a zůstat produktivní i doma. Především u mladších dětí však nezapomeňte i na zábavu, aby si mohly od učení odpočinout.

Vzdělávací portály

Nejvíce vzdělávacích programů se dá najít na internetu. Za zmínku stojí Khanova škola s množstvím interaktivních cvičení a naučných videí. Mnoho nakladatelství, jako je například Nová školaAlter nebo Fraus, nabízí nyní své elektronické učebnice ke stažení zdarma. Fraus navíc spustil vzdělávací portál Fred pro komunikaci učitelů s žáky. Na jeho druhém webu Škola s nadhledem potom děti mohou vyplňovat různá cvičení, počítat příklady a učit se slovíčka.

Pro žáky 3. až 9. tříd nabízí společnost Scio zdarma testy češtiny a matematiky, kterými se děti mohou připravovat na přijímací zkoušky na střední školy. Pro stejně staré žáky jsou k dispozici také krátké testy z různých oblastí od společnosti Kalibro, procvičování nabízí i stránky Umíme to. Dále doporučujeme Nezkreslenou vědu, což je projekt Akademie věd ČR, jehož obsahem jsou animovaná naučná videa, která skvěle pomůžou s vysvětlováním látky především v oblasti vědy a poznání.

Pro nejmladší žáčky a předškoláky vznikla Včelka nebo Bobyho škola, ta dětem pomůže naučit se psát a číst písmena či hledat rozdíly.

Učit může i televize

Kromě sledování pohádek či filmů se můžou děti u televize také vzdělávat. S novinkou přišla Česká televize, kdy představila nový pořad UčíTelka. Ten běží každý pracovní den od 9 do 12 hodin na ČT2. Je rozdělený na pět intervalů po 25 minutách, každá téměř půlhodina je pak pro žáky od 1. do 5. třídy.

V pořadu se probírají základní materiály typické pro daný ročník. Výhodou je krátké trvání vyučovací „hodiny,“ děti si udrží pozornost také díky hravému provedení.

Čtení

Nesmrtelnou klasikou jsou knížky. Pokud vaše dítě čtení nebaví, možná jen nenarazilo na pro něj správný žánr. Nechte ho vybrat podle jeho uvážení a přečíst ukázky z několik knih. Pokud nechcete kupovat stále nové knihy, využijte možnost knihoven, prostor vám potom ušetří knihy ve čtečce, telefonu nebo počítači.

Pokud jsou knihy pro vaše dítě stále nezáživné nebo dlouhé, ke čtení ho snadnou formou můžete přimět koupením časopisů. Ty jsou samozřejmě kratší a nabízí více různých témat ke čtení, takže si vybere opravdu každý. Některé v sobě navíc mají úkoly či omalovánky. Nejvíce interaktivní a pro děti nejpřitažlivější variantou jsou potom samolepkové knihy.

Společenské hry

V dnešní době je na trhu nepřeberné množství jak her oddechových, tak i naučných, kterými u dětí podporujete myšlení i kreativitu. Jsou to například nejrůznější karetní hry, kvízy, vědecké laboratoře pro děti, kuchyňské sety či hry o obchodování.

Společenské hry nabízí kromě možnosti trénování mysli hlavně čas strávený s rodinou. Nezapomínejte proto i na hry čistě pro zábavu, aby děti neustálé vzdělávání nezačalo brzo nudit a mohli si také odpočinout. Na závěr myslete na oddych i vy, rodinnou pohodu můžete podpořit právě svoláním členů domácnosti k dobré společenské hře.

Publikováno v: Pro maminky a dítě

Zanechat komentář